Νύχτες Κωμωδίας

Ξεκινώντας από μια ζήλια προς την Αγγλία και συμπληρώνοντας φέτος 16 χρόνια, οι Νύχτες Κωμωδίας, η μοναδική ομάδα stand up comedy στη χώρα, επέστρεψαν μόλις επί σκηνής.

Από την ΕΛΙΝΑ ΜΠΕΗ

Η ΟΜΑΔΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ πριν από 16 χρόνια, όταν η σκηνοθέτης Λουκία Ρικάκη ζήλεψε αυτό που έκαναν κάποιοι φίλοι της στην Αγγλία. Ένας γνωστός τής πρόσφερε ένα μαγαζί για να το χρησιμοποιήσει όπως ήθελε, κι εκείνη δεν το σκέφτηκε και πολύ. Έκτοτε, η σύνθεση της ομάδας έχει αλλάξει αρκετές φορές κατά καιρούς. Ο πυρήνας, όμως, της ιδέας παραμένει ο ίδιος, καθώς, όπως το θέτει η ίδια, “το κοινό έχει κριτήριο και εκτιμά την καλλιτεχνική συνέπεια και ηθική”.

Η προκύρηξη της ομάδας, που ξεκινά στις 22 Οκτωβρίου στο Comedy Club (Αιόλου 48-50), υπόσχεται εκρηκτικά γέλια μέχρι δακρύων. Ένας φοιτητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μια οδοντίατρος-ντράμερ και ένας δημοσιογράφος-σκηνοθέτης, μεταξύ άλλων συναντιούνται επί σκηνής για να κάνουν το κέφι τους.

Πως “βρέθηκαν” στην κωμωδία; “Ένα βροχερό βράδυ κι αφού έφυγε ο γιος μου για σπουδές, αποφάσισα να κάνω το όνειρό μου εφιάλτη”, λέει η Καρίνα Ρου. Έτσι κατέληξε να συμμετέχει σε μια δύσκολη γέννα: “Είναι πολύ εύκολο να κάνουμε έναν άνθρωπο να κλάψει. Έτσι και σας διηγηθώ τη ζωή μου, θα πλαντάξετε στο κλάμα. Για να κάνουμε ένα συνάνθρωπο να γελάσει, πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά. Είναι κάτι σαν τοκετός -εσύ σπρώχνεις, σπρώχνεις, και το αποτέλεσμα είναι το γέλιο”, σχολιάζει. Γι άλλον, πάλι, το χιούμορ ήταν η μόνη διέξοδος, “Όταν στη Β’ Γυμνασίου η μόνη κοπέλα με στήθος θέλει τον μπασκετμπολίστα από την Ομάδα του Λυκείου, εσύ πρέπει να την κάνεις να δει πέρα από τα προεφηβικά σου σπυράκια”, λέει ο Διονύσης Ατζαράκης. Τελικά, βέβαια, ο μπασκετμπολίστας πήρε το κορίτσι.

Μπορεί μερικές φορές αυτά τα αστεία να είναι και χοντρά; “Θεωρώ πως τα πάντα έχουν και την αστεία πλευρά τους απλά δεν είναι όλοι εξίσου διατεθειμένοι να τη δουν”, υποστηρίζει ο Δημήτρης Δούκογλου. Γι’αυτό και δεν λείπουν οι παρεξηγήσεις. “Η ευτυχία μας”, όμως, “εξαρτάται από εμάς”, όπως θα έλεγε και ο Αριστοτέλης. “Κάποτε είπα ένα αυτοσαρκαστικό αστείο και προσβλήθηκα. Από τότε, δεν μου ξαναμιλάω”, λέει ο κωμικός.

“Κωμωδία είναι η άκρη μιας μεγάλης λύπης”, σχολιάζει η Λουκία Ρικάκη, δημιουργός πριν από 16 χρόνια της μόνης αυθεντικής stand up κοινότητας.

[back]